TAKTIČKO - TEHNIČKI - DRONE TIM

TAKTIČKO - TEHNIČKI - DRONE TIM

Uz standardnu vatrogasnu opremu koristimo se i modernom tehnologijom kao što su sustavi bespilotnih zrakoplova – UAS, široj javnosti poznatiji kao “Dron” i radiovezama. Naš Taktičko – Tehnički – Drone tim – TTDT čine članovi našeg društva te pridruženi članovi s posebnim znanjima i vještinama.  Taktičko – tehnički – Drone tim  je osnovan s ciljem da pruža taktičku i tehničku te prema potrebi i logističku podršku  DVD-a Prečko te svim ostalim vatrogasnim društvima , postrojbama i ustanovama na njihov zahtjev.  Pomoću bespilotnih sustava tim može obavljati preventivne te operativne letčke operacije. Naš TTD tim na stalnom je raspolaganju vatrogasnoj zajednici Grada Zagreba, javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Zagreba, Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici  te na zahtjev Ravnateljstvu civilne zaštite RH,  kao i svim ostalim žurnim službama.  

"prve snimke zagrebačke katedrale iz zraka nakon potresa - TTD"

"izvišanje krovišta u Vodnikovoj ul. - TTD"

Taktičko- Tehnički-Drone tim je jedan od privh strčnih timova koji je nakon razornog potresa 22.03.20.  u gradu Zagrebu, uz pomoć bespilotnih letjelica odradio znatan broj letačkih operacija. U suradnji s uredu za upravljanje u hitnim situacijama i Državnom intervencijskom postrojbom civilne zaštite, osiguran je veliki broj video materijala koji je poslužio  za kontrolu situacije nakon potresa te za analiziranje i uspoređivanje snimaka zatečenoga stanja te za što bržu i kvalitetniju procjenu stupnja oštećenja. Također želimo istaknuti kako je DVD Prečko prvo društvo/ustanova u Hrvatskoj koje s može pohvaliti članstvom u International Emergency Drone Organisation – IEDO, čiji je član predsjedništva i predstavnik u RH naš član te voditelj TTD tima.  U suradnji s  CCAA, HKZP-om, EASA-om te IEDO-om voditelj TTD tima izradio je procjenu rizka za te knjigu za evidentiranje letačkih operacija. Nakon razornog potresa koji je pogodio grad Zagreb pokazalo se koliko je važno da su drone timovi povezani, razmjenjuju iskusta ali i zajednički uvežbavaju letačke operacije u raznim scenarijima. TTD tim je tako pozvan od strane zapovjednika JVP Zagreb na sastanak prilikom kojeg je dogovorena uža suradnja između JVP Zagreb i našeg TTD tima.

"voditelj TTD tima prilikom upravljanja letjelicom - TTD"

"zajednička vježba s drone timom JVP. Zagreb"

Taktičko- Tehnički-Drone tim je jedan od privh strčnih timova koji je nakon razornog potresa 22.03.20.  u gradu Zagrebu, uz pomoć bespilotnih letjelica odradio znatan broj letačkih operacija. U suradnji s uredu za upravljanje u hitnim situacijama i Državnom intervencijskom postrojbom civilne zaštite, osiguran je veliki broj video materijala koji je poslužio  za kontrolu situacije nakon potresa te za analiziranje i uspoređivanje snimaka zatečenoga stanja te za što bržu i kvalitetniju procjenu stupnja oštećenja. Također želimo istaknuti kako je DVD Prečko prvo društvo/ustanova u Hrvatskoj koje s može pohvaliti u International Emergency Drone Organisation – IEDO, čiji je predstavnik u RH naš član te voditelj TTD tima.  U suradnji s  CCAA, HKZP-om, EASA-om te IEDO-om voditelj TTD tima izradio je procjenu rizka za te knjigu za evidentiranje letačkih operacija. Nakon razornog potresa koji je pogodio grad Zagreb pokazalo se koliko je važno da su drone timovi povezani, razmjenjuju iskusta ali i zajednički uvežbavaju letačke operacije u raznim scenarijima. TTD tim je tako pozvan od strane zapovjednika JVP Zagreb na sastanak prilikom kojeg je dogovorena uža suradnja između JVP Zagreb i našeg TTD tima.

Predstavljamo vatrogasnu bespilotnu letjelicu ” Prečko 2 Zoom”

NAŠI BESPILOTNI SUSTAVI

Predstavljamo vatrogasnu bespilotnu letjelicu " Prečko 2 Zoom"

Pokreni video

®DVD Prečko

 

Bespilotna letjelica DJI Mavic 2 Enterprise je najmanji i najmoćnija bespilotna letjelica za komercijalnu upotrebu! Ova letjelica ima pogon na četiri motora, te ju je razvila tvrtka DJI kako bi letjelica svakodnevno pridonosila boljitku rada službi s sigurnosnim zadaćama. Mogućnosti upotrebe ove letjelice je velik te ju se može koristiti u borbi s požarima, u traganju za nestalim osobama, kao potporu zemaljskim snagama te za inspekcijske letačke operacije u  zahvaćene  požarom i infrastrukture i još mnogo toga. 

 

Predstavljamo vatrogasnu bespilotnu letjelicu " Prečko 480"

Pokreni video

®DVD Prečko

 

Bespilotna letjelica Yuneec Typhoon H 480 je letjelica koja je u početcima bila namijenjena fotografima, no kada je tvrtka Yuneec u ponudu stavila termalnu kameru brzo je pronašla svoju upotrebu u vatrogastvu, svoje prve letačke operacije za potrebe Vatrogastva obavljao je u Njemačkoj za tamošnje javne vatrogasne postrojbe te ga se još danas može pronaći u tamošnjim dobrovoljnim vatrogasnim društvima. Letjelica ima pogon na šest motora koja omogućava sigurno letenje i s pet motora  te korštenje temalne kamere i jsš mogo toga.

 

Kako se koriste bespilotne letjelice u vatrogastvu i kako mogu pomoći vatrogascima

Bespilotni sustavi mogu se koristiti za preventivno kao i operativno djelovanje. Upotrebom sustava bespilotnih zrakoplova prednosti su velike, omogućavaju pretraživanje terena bez potrebe za ugrožavanjem zdravlja i života vatrogasaca. Prilikom traganja za nestalim osobama u ruševinama mogu se koristiti kao potpora K-9 timovima te mogu po potrebi i samostalno preuzeti potragu kada je teren ne pristupačan ili opasan za zdravlje i život čovjeka i psa. Pružaju jedinstven pogled i zraka te time omogućavaju pregled  koji prije nije bio moguć nad područjem vatrogasnog djelovanja, lako su prenosivi, mogu operirati na vrlo niskim visinama i ne kontaminiraju područje u kojem se kreću. Također je bitno spomenuti da se sustavi bespilotnih zrakoplova mogu upotrijebiti noću te uz pomoć dodatne rasvjete i termalnih kamera, imaju mogućnost prijenosa korisnog tereta i opreme te mogu izviđati i nadgledati teren s sigurne udaljenosti.

“Dokumentiranje požar u katedrali Notre Dame”  

“Nadziranje terena”  

Bespilotne letjelice u untar sustava vatrogastva mogu služiti za:

 • pretraživanje ili istraživanje nepoznatog kada postoji opasnost po ljudsko zdravlje ili život 
 • traganje za osobama (u ruševinama,u rijekama i jezerima, u snijegu,u pijesku te u blatu)
 • traganje za osobama (open Area)
 • traganje za nestalim osobama u vodi
 • nadziranje požarišta
 • nadziranje poplavljenih područja
 • izviđanja krovišta i opasnih ifrastruktura
 • razna mjerenja (temperatura, temperatura zraka, radiološka mjerenjai sl.)
 • Prijenos korisnog  tereta ( prva pomoć, defiblirator, radio stanica, voda i sl.)
 • dokumentiranje intervencije
 • dobivanje pregleda na većim prostorom priliko osiguranja

“Traganje za nestalim osobama u ruševinama” 

“Vježba Črnomerec 2019” 

Opasnosti koje prjete zračnim sangama upotrebom dronova

Pokreni video

dobrovoljni za mene, vatrogasci za sve !

Zatvori izbornik